Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miért társasozzunk? A társasjátékok szerepe a gyerekeknél és a felnőtteknél

Miért társasozzunk? A társasjátékok szerepe a gyerekeknél és a felnőtteknél

Az emberiség évezredek óta üti el az időt különböző játékokkal, sőt a játék öröme az állatvilágban sem ismeretlen fogalom. A gyerekek a játékon keresztül fedezik el önmagukat és a világot, míg a felnőttek a játék segítségével kikapcsolódhatnak a szürke hétköznapok rohanásából. A társasjátékozás pedig az egyik kedvelt módja a játéknak a gyerekek és a felnőttek körében is. Ebben a cikkben azt fogjuk megvizsgálni, hogy vajon milyen szerepe lehet a társasjátékoknak a gyerekek és a felnőttek életében?

A társasjátékok szerepe a gyerekek fejlődésében

 

Egy megfelelő társasjáték kiválasztásával a társasozást már egészen korán, akár 2-3 éves korban is el lehet kezdeni. A megfelelő korosztályi kiválasztással a társasjátékok a gyerekek számára rengeteg előnnyel járnak. Megtanulnak fókuszálni, a figyelmüket adott ideig a játékra összpontosítani. Megismerkednek a szabályok betartásának fontosságával, fejlődhet a szókincsük, a kommunikációjuk. A társasjátékozásnak szerepe lehet a gyerekeknél a konfliktuskezelés megtanulásában, a kitartás fejlesztésében és a társas kapcsolatok alakításában. Az együtt játszó gyerekek ugyanis akár életre szóló barátságokat is köthetnek. Vagyis mondhatjuk, hogy a társasjátékok segíthetik a gyermeket az életre való felkészülésben. Ezeket látva pedig bizony nem mindegy, hogy milyen társasjátékot adunk a gyermekünk kezébe.

Társasjátékok a legkisebbeknek:

 

Szám puzzle, kirakós sudoku játék  BrainBox - Bogyó és Babóca - Társasjáték

 

 

Társasjáték a gyerekeknek

 

 A gyerekek számára készült társasjátékoknál mindig vegyük figyelembe a korosztályi ajánlást. Egészen más típusú játék való egy óvodásnak, mint egy iskolásnak. Egy 3-4 éves gyereket még nem tud lekötni annyi ideig egy játék, mint egy 7 évest. Ezt tudják a játékkészítők is, így a játékidőt és a szabályokat is a különböző korosztályokhoz igazítják. A 4-6 éveseknek szóló társasjátékokban már megjelennek az ismeretek, így akár játékos iskolai előkészítőként is használhatjuk őket. A nagyobbaknak való játékok már komplexebb gondolkodást feltételeznek, fejleszthetik a szókincset és az önállóságot is.

Ajánlott játékok 3-4 éves kortól:

BrainBox - Közlekedés - Társasjáték Grabolo Bogyó és Babóca - Társasjáték

 

Ajánlott játékok 6-7 éves kortól:

 

BrainBox - Tudományos ismeretek - Társasjáték Kalózrejtő junior - Logikai Játék Trefl Boom Boom Társasjáték Mancsőrjárat

 

Miért jó társasozni felnőttként?

 

 A pszichológusok szerint  az önfeledt játék jó hatással van a szervezetre. Játék közben ugyanis az agyban dopamin szabadul fel, ami felszabadultság érzést és boldogságot ad. Vagyis egy szórakoztató társasjátékos este a felnőtteknél szinte észrevétlenül oldhatja a szorongást, illetve segíthet letenni a napi nehézségéket. Segítségével akkor is könnyedén kapcsolódhatunk a családunkkal, barátainkkal vagy más emberekkel, ha ezzel egyébként a hétköznapokban gondjaink akadnak. A közös élmény, nevetés, csapatjáték összekovácsolja a társasjátékozókat, így jó hatással lehet a társas életünkre is. Ezeken kívül a társasjátékozásnak szerepe lehet még abban is, hogy minél kevesebb időt töltsünk a digitális eszközeink előtt, így kímélve akár a szemünk világát is. Egy-egy kifejezetten pároknak szóló, felnőtt társasjáték pedig a párkapcsolatot is feldobhatja. Ezt látva nem is lehet kérdés, hogy egy-egy szórakoztató társasjátéknak minden felnőtt polcán ott a helye.

 

Társasjátékok felnőtteknek:

Páros játszma felnőtt társasjáték

Time's Up – Party - Társasjáték

 

Kiemelt kép: dreamstime.com