Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Grillezés a szabadban

Grillezés a szabadban
A jó idő beköszöntével mindenki vágyik a szabadba egy közös programra, pihenésre, sütögetésre. A szalonnasütés mellett a grillezés is elterjedt már hazánkban, mert rendkívül sok fajta grillsütő, grillező eszköz és előkészített étel vásárolható meg a boltokban. A grillezés nem túl bonyolult feladat, egy kis gyakorlással mindenki a grillsütés mestere lehet.

 

Nézzük is meg, hogy mi kell egy jó grillezéshez:

  • grillsütő – gázos, faszenes, elektromos grill egyaránt
  • grill eszközök – grill lap, csepegtető tálca, grillcsipesz, tányér, evőeszközök stb.
  • tüzelőanyag – faszén, gáz vagy elektromos áram
  • alapanyag – előkészített, vagy friss alapanyag
  • társaság és jó hangulat

 

Hogyan grillezzünk?

A grillezés során két alapvető grillezési módszer van a direkt és az indirekt grillezés. Ezek között annyi a különbség, hogy míg a direkt grillezésnél az ételt közvetlenül éri a hő, addig az indirekt grillezés során csepegtető tálca, kőlap, vaslap van a hőforrás és az étel között.

Emellett megkülönböztetjük a magas hővel történő hirtelen sütést és az alacsonyabb hővel hosszú ideig sütést.

 

Milyen ételeket készíthetünk el grillsütőn?

Míg régen hazánkban a grillsütés szinte csak az előkészített húsok, halak, grillkolbászok, zöldségek sütéséről szólt, ma már szinte nincs olyan étel, melyet ne lehetne elkészíteni egy grillsütőn, mert annyi féle grill és grilltartozék található meg a piacon, hogy nem lehet akadály egy pizza vagy egy sütemény elkészítése sem.

Érdemes kipróbálni új recepteket, ételeket a grillen. Ajánljuk a kiváló afrikai harcsa filét, mely grillen elkészítve is csodálatos vagy a grill mozzarellát, mely szintén feldobja a megszokott grill ételeket.

 

Grillezési szokások – grill fajták

 

Direkt grillezés – magas hőmérsékleten

A magas hőmérsékleten való sütés a legelterjedtebb hazánkban már évek óta. Ezt a sütést mindegyik típusú grillen végezhetjük, legyen az faszenes vagy gázos grill. Az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb grillezési mód, mert az étel hamar elkészül a magas hővel való sütés miatt.

 

Direkt grillezéshez kiváló választás ez a grill:

 

6+1 égőfejes kerti gázgrill

 

Alacsony hőmérsékleten történő hosszú sütés

 

A lassú tűzön sütés, vagyis az alacsonyabb hőmérsékleten való sütés. Ezzel a módszerrel nagyobb húsokat tudunk sütni alacsonyabb hőmérsékleten, füstön. Az amerikai barbecue, elterjedt sütési mód, mivel a húsokat átjárja a kellemes füst és zamat.

Ilyenkor 110-120 fokon sütjük a húst faszén vagy fa tüzelés segítségével.

Faszenes gömbgrill

 

Hideg és meleg füstölés

Ez a fajta grillezési mód lehetővé teszi egy másfajta ízvilág megismerését. Ezzel a módszerrel a grillezendő étel inkább füstölődik, mint direkt lángon sül. Ezáltal a húsok és a halak kíméletesebben készülnek el és alig kell forgatni őket, mivel a füst mindkét oldalát éri. A hús és a hal ez által sokkal szaftosabb marad, mint a tűz felett történő, direkt grillezésnél. A megégéstől ennél a módszernél nem kell tartani. Az egyszerűsége miatt bárki használhatja, nem fogja az ételt odaégetni. Ezen kívül sokkal takarékosabb, mint a faszenes grillezés, mert a fa jóval olcsóbb és a füstölésnek köszönhetően kevesebbet is kell felhasználni. Ebben a kerti grillben 5-80 Celsius fok közötti hideg és meleg füstöléssel készíthetjük ételeinket.

 

Faszenes grillsütő füstölő tartállyal

 

Ha mindhárom sütési módot kis szeretnénk próbálni, akkor a 3 az 1-ben BBQ grill kiváló választás lehet:

 

 

Mire figyeljünk grillezés közben

 

Grillezés során nagyon fontos a megfelelő előkészület, hogy biztonságos legyen a grillezés folyamata. Mivel forró parázson vagy nyílt lángon sütünk ezért mindig körültekintően helyezzük el a grillsütőnket. Figyeljünk arra, hogy ne tudjon elborulni, ne legyen semmi éghető a közelben.

Ha a családban kisgyerek vagy háziállat van, mindig figyeljünk rájuk az esetleges balesetek elkerülés végett, mert kíváncsiak, izgatottak lehetnek egy kerti program során, de nem mindig mérik fel a veszélyeket.

Ha gördülékenyen és egyszerűen szeretnénk elkészíteni ételeinket a grillen, akkor érdemes minden eszközt, tányért, grillcsipeszt, faszenet, alapanyagot stb. odakészíteni. Érdemes a különböző húsokat már előre bepácolni, hogy még ízletesebbek legyenek.

Emellett gondoskodjunk a nyári nagy melegben az árnyékolásról is, melyhez kerti napernyő vagy sörsátror a legalkalmasabb.

TIPP: Ha igazán le akarja nyűgözni barátait akkor szerezzen be egy sörcsapolót otthonra!

 

Hogyan válasszunk grillsütőt?

 

Grill választás előtt mindenképp érdemes pár dolgot végig gondolnunk, hogy kiválasszuk a tökéletes grillsütőt.

  • Milyen gyakran akarunk grillezni?
  • Mennyi idő áll rendelkezésre a grillezéshez?
  • Mekkora adagokat akarunk készíteni?
  • Akarunk-e füstölni, vagy csak sütni szeretnénk?
  • Hogyan akarunk sütni?

Általánosságban elmondható, hogy a faszenes grillezés időigényesebb, mert itt nem egyből tudunk sütni, itt plusz idő a megfelelő parázs előállítása. Míg az elektromos és gázgrillen való sütés gyorsabb folyamat, mert ott szinte egyből rakhatjuk is az ízletes húsokat, zöldségeket a grillrácsra.

Tehát ha azt szeretnénk, hogy akár minden este egy jó kis sültet összedobjunk a teraszon, akkor érdemes elektromos grillt vagy gázos grillt választanunk vagy kombinált grillsütőt, amiben faszenes és gázos grillezés is megvalósítható.