Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu
Kategóriák / Termékek

Hogyan válasszunk társasjátékot?

Hogyan válasszunk társasjátékot?

Társasjátékot választani első ránézésre nagyon egyszerű feladatnak tűnhet. Azonban amikor az ember ott ül a webáruház széles kínálata előtt, akkor mégis kicsit bonyolultabbnak láthatja ezt a kérdést. Ebben a cikkben igyekeztünk a legfontosabb szempontokat összeszedni, amelyek mentén megtalálhatjuk a számunkra tökéletes játékot.

Az első vízválasztó, a kor

A társasjátékokat alapvetően két nagy csoportra szokás osztani. Megkülönböztetjük a gyerekeknek és a felnőtteknek szóló társasjátékokat. Éppen ezért az egyik első szempont lehet a társasjáték választásnál a dobozon feltüntetett életkor, amely mindig az alsó korhatárt jelöli.  A két kategória között természetesen van átfedés, hiszen a felnőtt társasjátékok alsó korhatára is általában 12 év. Ez azért lehet, mert egy 12 éves gyerek már rendelkezik olyan összetett gondolkodással és megértéssel, hogy gond nélkül végigjátszhat egy bonyolultabb játékokat is. A 18-as karikával jelölt dobozok jelzését pedig mindig vegyük nagyon komolyan, hiszen pikáns tartalmuk miatt ezeket a társasjátékokat biztosan a felnőtteknek készítették.

 

Milyen típusú társasjátékot válasszunk?

 

Ha már tudjuk, hogy kinek szánjuk a játékot, akkor gondoljuk át azt is, hogy milyen típusú játék okozza annak a társaságnak a legnagyobb élvezetet, akivel általában játszani szoktunk.

Ha gyereknek veszünk társast, akkor a gyerek társasjátékok között érdemes válogatni, ahol vegyük figyelembe a korosztályi megjelölést, hiszen akár már a 3-4 évesek számára is találhatunk megfelelő játékokat.

Az úgynevezett családi vagy másnéven belépő társasjátékok már komolyabb játékszabályokkal rendelkeznek és akár egy órán át is lekötik az asztal köré ülőket. Ezek a játékok felhőtlen szórakozást ígérnek és mivel 4-5 személy is játszhatja őket, így ideálisak lehetnek ha családi kikapcsolódáshoz választunk társasjátékot.

Ha a házibuli hangulatát akarjuk megalapozni, akkor ebben a party társasjátékok tudnak segíteni. Ezeket a játékokat akár 10-12 fő is játszhatja egyszerre. Nem kell hozzájuk sokat gondolkodni, rövid játékidővel játszhatóak és általában pörgősek, szórakoztatóak.

Time's up party társasjáték

Azoknak, akik feketeöves társasozók és kedvelik a hosszabb, elmélyülősebb játékokat azoknak a stratégiai játékok biztosan tetszeni fognak. Ezek általában összetettebb és nehezebb játékok, amelyekre több órát is szánni kell, így kezdőknek nem is kifejezetten ajánlják őket.

Vannak olyan társasjátékok, amelyek bizonyos képességeinkre építenek. Mint például a kommunikáció, a fantázia vagy az ügyesség, gyorsaság. Ahhoz, hogy egy ilyen játék landoljon a kosarunkban gondoljuk át, hogy milyen társasággal szeretnénk majd játszani ezeket a játékokat.

 

Szókötő társasjáték Grabolo társasjáték

Ami még segíthet a döntésben

 

Társasjáték választásnál érdemes még átgondolni a játékra szánt időt. Kedveljük-e a hosszabb játszmákat, vagy nincs lehetőségünk órákon át játszani. A téma is fontos lehet, főként akkor, ha ajándékba szánjuk. Egy borrajongó számára biztosan nem lövünk mellé egy fröccs témájú társasjátékkal. Az is érdekes kérdés lehet, hogy versengve szeretünk inkább játszani vagy csapatban. Gondoljuk át azt is, hogy általában hányan fogjuk játszani. Ha ezeket mind végig vettük magunkban, akkor már csak szűkíteni kell a kört és megtalálni a legszimpatikusabb lehetőséget.

Fröccs társasjáték partikra